fbpx

My Cart

 x 

Cart empty

12 Изненадващи (и не толкова) здравословни ползи от зехтин екстра върджин

12 Изненадващи (и не толкова) здравословни ползи от зехтин екстра върджин

Винаги е неочаквана радост, когато нещо толкова вкусно се окаже и добро за нас. (Ако все още не сте научили това за зехтина, време е да го направите).

Маслиновото масло екстра върджин е основен елемент на средиземноморските култури в продължение на хиляди години. Датира от времето на древните гърци и римляни като остава най - популярното маслиново масло за готвене в региона и до днес. Всъщност специалистите по хранене смятат, че средиземноморският регион е дом на някои от най-дълго живеещите популации, именно защото типичната им ежедневна диета е толкова изобилна от здравословни мазнини като зехтин, ядки и мазна риба.

В сравнение с други масла за готвене, маслиновото масло екстра върджин има уникалния потенциал да противодейства на хронични и дегенеративни заболявания от мощните полифенолни съединения, открити в състава му и високия процент мононенаситени мастни киселини (MUFA). В резултат на това, консумацията на зехтин се свързва с всичко: от подобрени нива на холестерол, до по-здрави кости и повдигнато настроение.

Подбрали сме някои от най-вълнуващите му ползи за здравето, подкрепени от изследвания:

 1. Богат на полифеноли.

Зехтинът екстра върджин е особено богат източник на полифеноли, естествени биоактивни съединения с антиоксидантни свойства, които се намират в растителни храни като плодове, зеленчуци и маслини. Полифенолите са от полза за здравето, отчасти защото допринасят за защитата на клетките от т.нар оксидативен стрес - дисбаланс в тялото, който уврежда липидите, протеините и ДНК по начин, допринасящ за сърдечни заболявания, рак, диабет и деменция. Две изобилните полофенолни съединения в зехтина - хидрокситирозол и олеокантал - имат антиоксидантни, противовъзпалителни, неврозащитни и антимикробни свойства.

 

 1. Благоприятства за сърдечно-съдовото здраве.

Маслиновото масло екстра върджин е здравословно за сърцето поради ред причини. В често цитираното проучване резултатите при участниците, които били на диета в средиземноморски стил, включваща над 4 супени лъжици зехтин на ден  показали по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и с около 30% по-малък шанс да получат инфаркт, инсулт и смърт от сърце, в сравнение с хората, които са се хранили с нискомаслена диета. Маслиновото масло екстра върджин също се свързва с подобрени нива на холестерол и понижено кръвно налягане. За това можем да благодарим на олеиновата киселина и различните полифеноли в състава му, които както вече споменахме, имат способността да намалят възпалението и оксидативния стрес и да променят нивата на холестерола в кръвния поток.

Но не е нужно да консумираме 4 супени лъжици зехтин на ден, за да извлечем ползите от него. Всъщност Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) има надеждни доказателства в подкрепа на твърдението, че консумацията на 1 ½ супени лъжици масла, богати на олеинова киселина, включително зехтин, може да намали риска от коронарна болест на сърцето, при условие че те заместват мазнините/масла с по -високо съдържание на наситени мазнини и не увеличават общия брой калории, които приемаме на ден.

 

 1. Mоже да намали риска от някои видове рак.

Въпреки, че никоя храна не е вълшебно хапче за превенция от рака, консумацията на зехтин може да бъде една от причините за по-ниския процент на този тип заболявания в средиземноморските страни. Резултати от скорошно проучване през 2020 г. показват, че зехтин екстра върджин предизвиква промени в чревните бактерии, които са свързани с превенция на рак на дебелото черво; и според предишни изследвания жените, които ядат най -много зехтин, са склонни да имат по -нисък риск от рак на дебелото черво и на гърдата. Няколко компонента на маслиновото масло са демонстрирали неговите противоракови свойства, включително олеинова киселина, хидрокситирозол, олеокантал, фитостероли и сквален.

 

 1. Поддържа здрава памет и мозъчна функция.

Оксидативният стрес е замесен в развитието на невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Но полифенолите на зехтин екстра върджин, особено олеоканталът, функционират като мощни антиоксиданти, които могат да спомогнат за противодействие на този процес. Проучване от 2019 г. върху животни установява, че богатото на олеокантал маслиново масло екстра върджин е помогнало за възстановяване на здравата функция на кръвно-мозъчната бариера и намаляване на невро-възпалението по начин, който може да забави прогресията на болестта на Алцхаймер.

 

 1. Спомага за поддържането на здрав ум и добро настроение.

Хранителните вещества на зехтина, които спомагат за подхранването на мозъчната дейност в тялото ни, също могат да помогнат и да повдигнем настроението си. Всъщност интересни проучвания от 2010, 2017 и 2019 г. подкрепят все по-голям брой изследвания, които предполагат, че диетите в средиземноморски стил действително могат да помогнат за лечение на депресия. В едно от проучванията 30% от участниците са влезли в ремисия на умерена до тежка депресия след 12-седмична интервенция на средиземноморска диета, включваща зехтин. Допълнително изследване доказва, че полезните мазнини от маслиновото масло поддържат централната нервна система, помагат на нервите да функционират правилно и повишават нивата на поддържащия настроението серотонин.

 

 1. Ефикасно средство в борбата срещу болка и възпаление.

Зехтинът може да бъде особено добро допълнение към нашата диета, ако страдаме от артрит или друго хронично възпалително състояние. От една страна е доказано, че мононенаситените мазнини намаляват нивата на С-реактивен протеин - възпалителен маркер, който е повишен при състояния като ревматоиден артрит. Зехтинът екстра върджин също съдържа полифенол олеокантал, който е показал противовъзпалителни свойства, подобни на ибупрофен. Някои експерти смятат, че редовният прием на храни, съдържащи олеокантал, може да намали риска от възпалителни заболявания.

 

 1.  Може да подобри здравето на костите и тяхната здравина.

За някои странен факт, но изключително вярно! Проучване от 2018 г.разкрива повишена костна плътност сред жените, които са имали най-висок прием на зехтин - резултати, валидни дори след изследване на други представителки на нежния пол, които са пиели калций за изграждане на кости и витамин D. Учените предполагат, че противовъзпалителните полифеноли от зехтина могат да задействат механизми, които помагат да се предотврати разграждането на костите и да се стимулира образуването им.

 

 1. Поддържа здрав чревен микробиом.

Чревният микробиом влияе върху всичко - от храносмилането, настроението ни, до външния вид на кожата, така че поддържането му в здравословно състояние е в наш интерес! И тук отново идва чудесната новина! Според този доклад от 2019г. полифенолите на маслиновото масло екстра върджин могат да намалят възпалението на стомашно-чревния тракт и да стимулират растежа на полезни за нас бактерии. По-конкретно: изследователите установяват, че приемането на около 1.5 супени лъжици зехтин екстра върджин на ден помага за повишаване на популациите на здрави бифидобактерии в червата.

 

 1. Поддържа здрава имунна система.

Независимо дали се опитваме да избегнем настинка, да ограничим риска от рак или да се справим с автоимунно заболяване, здравият имунитет е важен за нас. Оказва се, че имунната ни система наистина харесва здравословните мазнини! Проучване от 2015 г. установява, че 3 супени лъжици зехтин екстра върджин на ден спомагат за по-голям растеж и активиране на Т-клетки, имунни клетки, които атакуват чужди нашественици. От друга страна, приемът на равно количество царевично 

или соево масло няма тези ползи. Отново можем да благодарим на по -големите нива на полифеноли в маслиновото масло екстра върджин! Някои изследователи също смятат, че то може да окаже благоприятно въздействие в борбата с инфекцията от COVID-19.

 

 1. Балансира кръвната захар и може да помогне за предотвратяване на диабета.

Здравословните мазнини са ключов хранителен компонент за всеки, който се опитва да предотврати появата или да контролира състояние на диабет тип 2. В проучване от 2017 г. участниците, които са приемали най -много зехтин, имат по-ниска кръвна захар на гладно и 16% намален риск от развитие на диабет. Всички мазнини спомагат за забавянето на абсорбцията на глюкоза в кръвния поток, което може да поддържа кръвната захар стабилна, но изследванията показват, че основните мононенаситени мазнини в зехтина, олеиновата киселина, могат да бъдат особено защитни срещу инсулинова резистентност. Наситените мазнини, от друга страна, могат да предизвикат възпаление и да имат вредно въздействие върху бета-клетките, клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.

 

 1. Помага за отслабването.

Една страхотна новина за дамите! Тъй като зехтинът поддържа стабилно нивото на кръвната захар, той може да помогне за ограничаване на апетита - още една причина да избираме дресинг за салати със съдържание на маслиново масло екстра върджин и оцет! Това проучване от 2018 г. доказва, че жените с наднормено тегло, които са добавяли по повече от една супени лъжици зехтин екстра върджин към сутрешното си хранене, са загубили повече телесни мазнини и са имали по-голям спад на кръвното налягане, в сравнение с тези, които са добавили соево масло към закуската си. По-ранно изследване показва, че високата консумация на зехтин в контекста на средиземноморската диета не причинява наддаване на тегло.

Разбира се, маслиновото масло е все още калорична храна, така че най-добре е да го използваме като заменител на не толкова здравословни мазнини в диетата си.

 

 1. Това е най-здравословното масло, с което можем да готвим.

Противно на общоприетото схващане, маслиновото масло екстра върджин всъщност има умерена до висока точка на горене от 176 до 210 ° C. Изследванията от 2018 г. доказват, че зехтин екстра върджин всъщност е най-стабилното масло за готвене, което издържа на разграждането по-добре от маслата с висока точка на горене. Това означава, че можем да го използваме за сотиране, печене и дори пържене. Благодарение на изобилието си от термоустойчиви мононенаситни мастни киселини и полифеноли, зехтинът противодейства на оксидативния стрес, причинен от топлината, и забавя образуването на нездравословни съединения, като свободните радикали. Но какво наистина отличава маслиновото масло екстра върджин като масло за готвене? През 2015 г. учените установяват, че готвенето на зеленчуци като домат, патладжан и тиква в зехтин екстра върджин всъщност повишава съдържанието на антиоксиданти в тези зеленчуци!

 

Изводът е, че зехтин екстра върджин е изключително хранителен и няма друго готварско масло, което да се сравни с него по отношение на вкус, гъвкавост и ползи за здравето ни.Подарете на ястията си прегръдка от този течен елексир с нашата голяма палитра маслинови масла екстра върджин на Ariston и Nobleza del Sur.

 

Всички статии от рубриката "Здраве" са консултирани със специалисти от клиника Аdella.