fbpx

My Cart

 x 

Cart empty

Зехтинът и кърменето

Зехтинът и кърменето

Известен факт е, че диетата на майката влияе върху състава на кърмата, която произвежда. Все повече проучвания доказват, че кърмещите жени е желателно да включват екстра върджин зехтин в дневното си меню. Последователките на Средиземноморската диета произвеждат мляко с по-здравословен профил на мастни киселини. Изследванията откриват, че ключови хранителни вещества, съдържащи се в зехтина, преминават и в кърмата.

 

Средиземноморска диета и кърмещите майки

Изследване от юни 2022 г., проследява ролята на Средиземноморската диета и как тя влияе върху съдържанието на мастни киселини в човешката кърма. Установено е по-високо съдържание на мононенаситени мастни киселини (MUFA) в млякото и по-високо съдържание на DHA (докозахексаенова киселина) при участничките, които се придържат към Средиземноморската диета. Наличието на DHA, омега-3 мастна киселина доказано спомагат за постигането на добри резултати при обучение, зрителна острота и цялостното развитие на мозъка при бебетата.

 

Полифеноли за кърмени бебета

Проучване, публикувано през юли 2022 г., установява наличието на полезните фенолни съединения на зехтина в кърмата. Изследването е проведено върху животни и сравнява консумацията на зехтин с консумацията на друго масло и вода. Резултатите показват, че млякото на първата група бозайници съдържа полезните полифеноли на зехтина. Интересен факт е, че същите тези съединения се откриват и в потомството, т.е хранителните вещества са бионалични и абсорбирани.

 

Зехтинът и здравето на гърдите

Освен за новородените, ползи от консумацията на зехтин имат и кърмещите майки. Често, жените, които кърмят, страдат от болезнено напукване на зърната. Зехтинът може да помогне и при този проблем. Според проучвания маслиновото масло екстра върджин е много ефективно при лечението и предотвратяването на напукване на зърната без неблагоприятни ефекти.
Учените препоръчват поставянето на 3 капки зехтин върху всяко зърно след всяко хранене.

Друга чудесна новина за всички жени е, че според най-новите изследвания, зехтинът може да предпази от рак на гърдата. Проучване от февруари 2022 г. установява, че дамите, които винаги включват в диетата си най-малко две супени лъжици необработен зехтин на ден, имат 28% по-нисък риск от рак на гърдата, в сравнение с други представителки на нежния пол, които не винаги следват тази практика. Тук, трябва да отбележим, че изследването обхваща консумацията на маслиновото масло и по време на готвене и пържене – още едно доказателство, че с тази чудесна мазнина може да се пържи, както писахме тук.

 

Зехтинът и отбиването на бебето

Лекарите в Италия препоръчват захранването на бебето със зехтин при отбиване, като се добавя малко капки от маслото към твърдата храна. Според Министерството на здравеопазването във Великобритания, даването на зехтин на бебето след шестия месец, е безопасно. Може да се смесва в пюрета или пасирани храни, или към домашно приготвени храни. На вниманието на всички мами, предлагаме и маслиновото масло, създадено специално за деца на Nobleza del Sur, което притежава сладки плодови нотки и е любим продукт на малчуганите. Разбира се, винаги съветваме предварителна консултация с педиатър.

 

Всички статии от рубриката "Здраве" са консултирани със специалисти от клиника Аdella.