fbpx

My Cart

 x 

Cart empty

Средиземноморската диета и загубата на тегло

Средиземноморската диета и загубата на тегло

Време е да разграничим добрите мазнини от лошите и да ги включим обратно в диетата си!

Контролирано проучване на случаен принцип в Испания установява, че спазването на средиземноморската диета, богата на зехтин екстра върджин, не само не води до наддаване на тегло, а точно обратно – до неговото намаляване. Резултатите са публикувани в списание Lancet Diabetes & Endocrinology.

В проучването участват повече от 7000 души, които са разпределени на 3 групи в рамките на 5 години. Първата група следва метода на средиземноморската диета с неограничени калории, допълнена с маслиново масло екстра върджин; втората група отново спазва същата диета, но този път допълнена с ядки; а третата се придържа към храни с ниско съдържание на мазнини. В старта на изследването повече от 90% от участниците са с наднормено тегло или затлъстяване до този момент и са на възраст между 55 и 80 години.

Резултатите показват, че и трите групи са загубили тегло, но най-голяма редукция има при първата, която следва средиземноморската диета, допълнена с маслиново масло екстра върджин – 0,88 кг в сравнение с 0,60 кг на диета с ниско съдържание на мазнини.

„Повече от 40 години хранителна политика се застъпва за диета с ниско съдържание на мазнини, но всъщност виждаме много малко влияние върху нарастващите нива на затлъстяване“ - д-р Рамон Еструх, автор на изследването от Биомедицинският изследователски център по физиопатология на затлъстяването и храненето към Университета в Барселона

Преди четири десетилетия, погрешното вярване, че мазнините ще направят хората дебели, тъй като са богати на калории, доведе до масовите продажби в супермаркетите на храни с ниско съдържание на мазнини и/или без такива. Това само по себе си доведе до обратния ефект и допринесе за епидемията от затлъстяване, тъй като производителите на храни замениха мазнините със захари или други въглехидрати във всичко - от кисели млека до готови ястия.

Тук трябва да поясним, че целта на испанското проучване не е да остави впечатлението, че хората могат да ядат абсолютно всичко. Участниците в средиземноморските групи са приемали храни, които са с високо съдържание на мазнини, но не включват червено месо или масло, преработени храни, сладкиши, десерти или напитки, подсладени със захар. Вместо това те са консумирали риба, ядки, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.

„Нашето проучване показва, че средиземноморската диета, богата на растителни мазнини като зехтин и ядки, не оказва негативен ефект върху телесното тегло или обиколката на талията, а напротив. Средиземноморската диета има добре известни ползи за здравето и включва здравословни мазнини като растителни масла, риба и ядки. Нашите открития със сигурност не предполагат, че неограничените диети с високи нива на нездравословни мазнини като масло, преработено месо, подсладени напитки, десерти или заведения за бързо хранене са полезни.“

Все повече нарастват научните доказателства, че добрите мазнини в зехтина, ядките и рибата са полезни за здравето. Последните проучвания показват, че консумацията на средиземноморска диета с маслиново масло екстра върджин води и до по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и рак. Затова нека да се съсредоточим върху качеството на храната си и да спрем да броим калориите в нея.